ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ 12

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

💦  ______________________________________________________________  

1.Το μέλος του Συλλόγου μας, Γεωργία Κορακίδη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής έστειλε στον Σύλλογό μας το 1ο τεύχος του ψηφιακού περιοδικού του 1ου Γυμνασίου Ελευσίνας, σχολείο περιοχής ευθύνης της.

Περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Ελευσίνας με αφορμή την επέτειο των 200 ετών 
από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 
 
 
 

Το περιοδικό δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους, Σοφία Ζώτου και Πέπη Ξανθοπούλου στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος Αγωγής Υγείας σχολικού έτους 2020-21 με τίτλο: 

1821: "Ιατροφαρμακευτική προσέγγιση και γυναικεία φιγούρα" 



Μέσα στο περιοδικό υπάρχουν άρθρα, όλα ιδιαίτερα σημαντικά, με βιβλιογραφικές πηγές και παραπομπές, καθώς επίσης και ενδιαφέρουσα πινακοθήκη.

  • Ο Εθνικός Ύμνος 
  • Το 1821 μέσα από τη ματιά των περιηγητών
  • Η μάχη στα Δερβενάκια
  • Οι γιατροί της Επανάστασης
  • Ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη μαχητών και αμάχων
  • Η Φιλική Εταιρεία: Οι γυναίκες είχαν ρόλο σε αυτήν;
  • Κυριακή Ναύτη: ''Άρωμα γυναίκας'' στη Φιλική Εταιρεία
  • Οι ''άγνωστες γυναίκες'' της Ελληνικής Επανάστασης
  • Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα, η ηρωική καπετάνισσα
 

Παραθέτουμε ένα άρθρο, που μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες, με τίτλο:
Ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη μαχητών και αμάχων

Δήμητρα Συμπάρδη

 ''Είναι γνωστό ότι, κατά τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, οι συνεχείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση πόρων και εφοδίων για τον Αγώνα, δεν περιελάμβαναν ιδιαίτερη μέριμνα, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαχητών και την ιατροκοινωνική προστασία των αμάχων. 

Η παρεχόμενη υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη, κατά την περίοδο της εθνικής παλιγγενεσίας, ήταν ανάλογη με το υφιστάμενο επίπεδο των ιατρικών γνώσεων της εποχής. Ιατρικές πράξεις και διαδικασίες όπως είναι η χορήγηση αναισθησίας, η μετάγγιση αίματος, η ασηψία, η αντισηψία και άλλες, ήταν παντελώς άγνωστες και η συνεισφορά του υγειονομικού προσωπικού στην περίθαλψη των τραυματιών και των ασθενών υποτυπώδης.

Στα πεδία των μαχών οι ελαφρά τραυματισμένοι ετύγχαναν φροντίδας, επί τόπου, από τους συμπολεμιστές τους, ενώ οι φέροντες βαριά τραύματα διακομίζονταν προς νοσηλεία σε μοναστήρια όπως η Μονή του Ομπλού, της Βελανιδιάς και άλλες και αργότερα σε υποτυπώδη νοσοκομεία, τα οποία εν τω μεταξύ είχαν αρχίσει να συγκροτούνται.  

​Η φροντίδα των τραυμάτων περιλάμβανε καθαρισμό της εξωτερικής τους επιφάνειας με ρακή και εισαγωγή στο εσωτερικό τους αλοιφής παρασκευασμένης από λεύκωμα αυγού αναμεμιγμένου με κοινό λάδι και ρακή. Στη συνέχεια ετίθετο επί του τραύματος αλοιφή παρασκευασμένη από σαπούνι και ρακή και ακολουθούσε, κατά διαλείμματα η επίβρεξή του με ρακή, που φαίνεται ότι ήταν θεραπευτικό μέσο συνεχούς χρήσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις απολύμαναν την πληγή με καυτό λίπος.

Φάρμακα

Τα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες ιατροί και πολλοί από τους εμπειρικούς, ήταν κυρίως δρόγες (αλόη, θεριακή, κάρδαμο, κίνα, πιπερόριζα, σαμπούκο, σαρκοτρόφι, σίλφιο κ.ά.), η χρήση των οποίων ανάγεται στην εποχή του Διοσκουρίδη και η εντόπισή τους είναι εύκολη στη χλωρίδα της ελληνικής υπαίθρου.

Ήταν, επίσης, ορισμένες φαρμακευτικές και χημικές ουσίες (άλας αψινθίας, βόραξ, γόμμα Αραβική, εμετική τρυξ, μίνιον, νίτριον, οξύμελι κ.ά.) και διάφορα σκευάσματα (balsamo di Tolu, elixir propriepatis, laudano di Barbaro κ.ά.), τα οποία προμηθεύονταν, όταν είχαν τη δυνατότητα, από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τα Επτάνησα και την Τεργέστη. 

Εκτός των προαναφερθέντων δρογών, φαρμακευτικών και χημικών ουσιών, παρασκευάζονταν και ορισμένα φάρμακα βασισμένα σε μυστικές συνταγές, κυρίως από διάφορους εμπειρικούς γιατρούς, κομπογιαννίτες και τσαρλατάνους, οι οποίοι μετέδιδαν το μυστικό της σύνθεσης και της παρασκευής μόνο στους απογόνους τους''.

Το περιοδικό μπορείτε να το βρείτε 👉 ΕΔΩ

 

Από τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά ετοιμάζεται το 2ο τεύχος  

💦  ______________________________________________________________ 

  

2.Και  πάλι από το μέλος μας, Γεωργία Κορακίδη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής λάβαμε τα Πρακτικά της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας Ημερίδας Αγωγής Υγείας, με τίτλο "Καλές Πρακτικές Αγωγής Υγείας στα Σχολεία της Δυτικής Αττικής με βάση την Καταξιωτική Συστημική Έρευνα''.

Την επιμέλεια των Πρακτικών είχε η Γεωργία Λ.Κορακίδη και ο Ευάγγελος Χ. Παπακίτσος.

 


 Μπορείτε να βρείτε τα Πρακτικά της Ημερίδας

👉 ΕΔΩ


💦  ______________________________________________________________

 

 
 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15