ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 5

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
 
 -----------------------------------------
Το Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας, πραγματοποίησαν, την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, κατά τις ώρες από 6.30 έως 9.30 μ.μ., με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία τη  διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα:
 
«ΣΕΙΣΜΟΣ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ» 

Οι σεισμοί ως φαινόμενα κινδύνου μπορεί να είναι απρόβλεπτα, οι συνέπειές τους όμως μπορούν να περιοριστούν σημαντικά, χάρις στα επιστημονικά εφόδια από ένα ευρύ γνωστικό και εμπειρικό πεδίο πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης. Εν μέσω της σύγχρονης πανδημίας, οι σεισμοί θέτουν ένα επιπλέον ζήτημα μέγιστης ανάγκης για ενημέρωση, προφύλαξη και προστασία, τηρουμένων όλων των μέτρων με περισσή φροντίδα.

Τώρα όσο ποτέ αναδεικνύεται η σημασία της πρόληψης, της οργάνωσης των σχεδίων και της συμμόρφωσης με τους κανόνες της διπλής κρίσης. Με αίσθημα ευθύνης, με ευαισθησία, αλληλεγγύη και ενθάρρυνση προστατεύουμε τον εαυτό μας και προστατεύουμε και τους άλλους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα παιδιά.
 
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των δύο παιδιών,
της Κλαίρης και του Άρη, που στον φονικό σεισμό της Σάμου 
(30-10-2020)
έφυγαν αγκαλιασμένα για την αιωνιότητα της αγάπης

 
Στην εκδήλωση, βασικοί ομιλητές ήταν:
-Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Διευθυντής του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας
-Μαρία Παπαδοπούλου, Εκπαιδευτικός, MSc Σχολικής Ψυχολογίας- Διαχείρισης Κρίσεων στην Εκπαίδευση, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας
-Ιωάννης Βαλμάς, Πολιτικός Μηχανικός, Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Προετοιμασίας, Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Καταστροφών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
 
6.30 – 7.00  
Καλωσόρισμα από τις Προέδρους των δύο φορέων συνδιοργανωτών, κ.Άννα Μπαφίτη και κ.Μαρία Παπαδοπούλου
Χαιρετισμός - Υποδοχή της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ζέττας Μακρή από τον Δρα Αντώνιο Αυγερινό, Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 
Χαιρετισμός  της ημερίδας από την κ.Ζέττα Μακρή, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

7.00 – 7.30  
«Διαχείριση σεισμικού κινδύνου και δράσεις προστασίας – Η εθνική και διεθνής εμπειρία» - Ευθύμης Λέκκας

7.30 – 8.00  
«Ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων και καταστροφών: Η δύσκολη συγκυρία, σεισμός και πανδημία» - Μαρία Παπαδοπούλου

8.00 – 8.30  
«Η συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις ανθρωπιστικές συνέπειες των καταστροφών» - Ιωάννης Βαλμάς

8.30 –  9.30   
Συζήτηση
 
Η υφυπουργός κ.Ζέττα Μακρή χαιρέτισε την ημερίδα με ευγενή και μεστό λόγο, εστιάζοντας στον εξαιρετικά  μεγάλο αριθμό συμμετοχών και τόνισε την αναγκαιότητα, τη σπουδαιότητα του θέματος και τη δίψα για ενημέρωση.

Επιπρόσθετα ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους ομιλητές και προσωπικά τους εκπαιδευτικούς, που είχαν τόσο ισχυρή παρουσία στην εκδήλωση. Έθεσε ως προτεραιότητα τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα διαχείρισης σεισμικού κινδύνου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Καινοτόμα Προγράμματα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων αλλά και στην αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, με αντισεισμική θωράκιση.

Σύντομη περιγραφή της ομιλίας του κ.Ε.Λέκκα
Οι σεισμοί αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα και προκαλούν τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Η διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου είναι μία σύνθετη διαδικασία, η οποία διακρίνεται σε προ-καταστροφικό, συν-καταστροφικό και μετα-καταστροφικό επίπεδο και περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό δράσεων. Με βάση παραδείγματα από την Ελληνική και διεθνή εμπειρία, παρουσιάζονται οι δράσεις προστασίας που αποσκοπούν στη μείωση της διακινδύνευσης.
 
Σύντομη περιγραφή της ομιλίας της κ.Μ.Παπαδοπούλου
Οι καταστάσεις κρίσεων και καταστροφών, μεταξύ των οποίων και ο σεισμός, μπορεί να πλήξουν εν δυνάμει όλες και όλους, σε σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο ψυχικός παράγοντας είναι ίσης σημασίας με τους άλλους και χρειάζεται μεγάλη φροντίδα, ειδικά στην πιο ευάλωτη ομάδα ατόμων, όπως αυτή των παιδιών. Η κατάλληλη υποστήριξη θα θωρακίσει τα παιδιά με δεξιότητες και θα μετατρέψει το ενδεχόμενο τραύμα σε πολύτιμη εμπειρία.
 
Σύντομη περιγραφή της ομιλίας του κ.Ι.Βαλμά
Κατηγοριοποίηση των ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν σε μια καταστροφή με βάση τα διεθνή πρότυπα του Sphere Project. Ανάλυση της δομής αντιμετώπισης καταστροφών που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει ο ΕΕΣ, στα πρότυπα της IFRC, ώστε να μπορεί να παρέχει γρήγορα και αποτελεσματικά ανακούφιση στις ανάγκες αυτές, σε κάθε καταστροφή. Παρουσίαση παραδειγμάτων και αναπτυξιακών στόχων. 
 
Η εκδήλωση είχε πρωτοφανή επιτυχία, ξεπερνώντας τα 3.200 άτομα. 
 
Εκπαιδευτικοί, ερυθροσταυρίτες, γονείς και άνθρωποι κάθε επαγγέλματος από ολόκληρη τη χώρα, παρέμειναν μέχρι το τέλος με αμείωτο ενδιαφέρον, παίρνοντας μέρος στην ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ήταν βαθιά η συγκίνηση και η τιμή, που την εκδήλωση παρακολούθησαν και έκαναν παρεμβάσεις οι γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, η κ. Κόμησσα Σκρίνου, μητέρα της Κλαίρης και ο κ. Αλέξης Κομνηνός, πατέρας του Άρη.

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα επαινετικά, συγχαρητήρια και ευχαριστήρια σχόλια που κατέγραψαν πολλά άτομα, τα οποία παρακολούθησαν την εκδήλωση.
 
Είμαστε ευγνώμονες για την παρουσία όλων.
 
Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στο Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ιδιαίτερα στην Πρόεδρό του και μέλος του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Α.Υ., κ.Άννα Μπαφίτη, για τη συνεργασία, τη διοργάνωση, την τεχνογνωσία και τον άψογο συντονισμό της εκδήλωσης.
 
Η εκδήλωση βρίσκεται στο κανάλι του Ε.Ε.Σ. Φλώρινας στο Youtube, που μπορεί να την δει κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί σχετικά με το σημαντικό αυτό ζήτημα, τόσο ως προς την προστασία του γενικού πληθυσμού από τους σεισμούς, όσο και ως προς την ψυχολογική στήριξη των παιδιών σε παρόμοιες καταστάσεις κρίσης.
Η διεύθυνση του βίντεο βρίσκεται ΕΔΩ

Το υλικό των ομιλιών σε μορφή pdf
«Διαχείριση σεισμικού κινδύνου και δράσεις προστασίας – Η εθνική και διεθνής εμπειρία» - Ευθύμης Λέκκας αναμένεται
 
«Ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων και καταστροφών: Η δύσκολη συγκυρία, σεισμός και πανδημία» - Μαρία Παπαδοπούλου ΕΔΩ
 
«Η συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις ανθρωπιστικές συνέπειες των καταστροφών» - Ιωάννης Βαλμάς ΕΔΩ
 
 
 

1     2     3     4    5